сряда, 27 април 2011 г.

Седем столични ресторанта удостоени с "Марка за италианско гостоприемство"

"Марка за италианско гостоприемство" получиха на 20 април седем ресторанта в София . Colline Toscane, Da papa, Krim, La Capannina, Panorama, Piccola Casa и Trattoria da Vincenzo са първите ресторанти в България, които са удостоени със сертификат за италианско качество.

На връчването присъстваха посланикът на Италия в България Стефано Бенацо, председателят на Италианската Търговска Камара в България Марко Монтеки и главният секретар на камарата Тициана Карлино.

Марката за качество съществува от 2005 г. в Италия и е добре позната в страната. За пръв път през 2010 г. тя се присъжда и в чужбина. В момента носители на сертификата са 5385 ресторанта в Италия и 671 – в чужбина, над 40% от които са в Европа. Представени са общо 1130 кандидатури от 46 държави за получаване на марката по света. Целта на проекта е да се популяризират италианската кухня и оригиналните италиански продукти. Сертификатът гарантира спазването на определени стандарти за качество, които са традиционни за италианското гостоприемство.

Макар че ресторантите, кандидатстващи за престижната марка, подават заявленията си в съответната държава, разглеждането на кандидатурите става в Италия, поясниха организаторите.

Сертифицираните ресторанти ще участват в конкурса "Награда за италианско гостопримество". До 2 юни т.г. Клиентите на всеки от тях ще има възможност да гласува за най-добър ресторант, предвагащ качествена традиционна италианска храна и атмосфера в интернет и чрез SMS.

Следващото издание на "Марка за италианско гостоприемство" ще започне през ноември 2011 г. В него ще могат да се включат освен столични ресторанти и заведения от цялата страна.

Инициативата се реализира със съдействието на Италианските търговски камари в чужбина, които развиват проекта в съответната държава. Той е промоциран от Unioncamere (Италиански съюз на търговските камари, на промишлеността, земеделието и занаятите) в сътрудничество с Италианската федерация за обществени услуги (FIPE), оперативното съдействие на Националния институт за туристически проучвания (ISNART). Проектът се подпомага от: Италианското министерство на икономиката, Италианското министерство на туризма, Италианското външно министерство, Министерството на околната среда и Италианското министерство на храните и земеделието.

Източник:horemag.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар