неделя, 17 април 2011 г.

Спират маршрутките в центъра на София

От сегашните 23 маршрутни линии ще се запазят 15. Това казва в интервю за в. „24 часа” кметът на София Йрданка Фандъкова, предаде КРОСС.
Причината за запазването на част от линиите е, че за момента няма друг начин на придвижване, обяснява тя.
„Те ще останат, докато развием транспортната схема на града и осигурим алтернатива на хората. Само за сравнение - в началото маршрутките са били 49, а сега са 23. Самите превозвачи искат закриване на определени линии, когато пътниците намалеят”, казва още Фандъкова.

По думите й обаче маршрутките няма да минават през центъра. „Това е комплексен подход - съчетаваме удобен превоз и облекчение на движението в центъра”, обяснява кметът.
Бусчетата обаче ще продължат да се движат в кварталите:

„15 линии от маршрутките ще останат и ще открием още 15 или 17 за бусчетата. Новите линии ще се движат в кварталите Обеля, Надежда, Люлин, Младост и др. До дни ще внесем схемата за движение в общинския съвет”.

В никакъв случай не бих си позволила да предложа действия, които ще доведат до неудобства за хората, а тук става въпрос и за придвижването им в града, уверява Йорданка Фандъкова. С новия конкурс искаме да осигурим връзка до метрото и основните линии на градския транспорт.

По думите на Фандъкова на този етап няма да има промяна на цената на билетчето за масовия градски транспорт, но ще се вдигне глобата за нередовните пътници: „Предлагаме тя да стане 20 лв. и се надявам скоро общинският съвет да я гласува”.

actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар