четвъртък, 14 април 2011 г.

Сливенската галерия „Димитър Добрович” с две изложби в София

Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен гостува в София на 13 април с две изложби, включващи избрани творби от фондовете на галерията. Изложбата „Икони от Сливенския край" ще бъде открита в 11.00 часа в Клуба на народния представител в сградата на Народното събрание от председателя на парламента Цецка Цачева. В експозицията са включени 35 икони и две Божигробски платна - Йерусалимии, съобщи в интервю за Дарик директорът на сливенската галерия Даниела Ненчева. Народният представител Калина Крумова е помогнала за изложбата, която е посветена на предстоящия празник Цветница, а на откриването се очаква да присъства Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

Също на 13 април от 18.00 часа в галерия „Индустриална 11" в София ще бъде представена изложбата „Когато галерията купуваше..." - живопис и скулптура, включена в цикъла „Шедьоврите на българските галерии", който представя различни галерии от страната. „Предоставили сме на „Индустриална 11" 10 скулптури и 60 платна и сме дали „карт бланш" на колегите какво да подберат, тъй като пространството там е по-малко" - обясни Ненчева. Творбите са откупувани от галерията в периода от средата на 60-те до началото на 90-те години на XX-ти век. Сред авторите се открояват имената на Генко Генков, Иван Кирков, Светлин Русев, Димитър Казаков - Нерон, Атанас Яранов, Симеон Венов, Вежди Рашидов и др.

Изложбата „Икони от Сливенския край" ще остане в парламента две седмици, а „Когато галерията купуваше..." ще може да бъде видяна в „Индустриална 11" до края на месец май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар