четвъртък, 14 април 2011 г.

Ремонтират два от най-големите пешеходни подлези в София

Започват ремонтите на два от най-големите пешеходни подлези в София , каза заместник-кметът по строителството Ирина Савина. До края на май трябва да бъдат изцяло обновени подлезите „Изток" при гара „Подуяне" между бул. „Ситняково" и „Ботевградско шосе" и „Бокар" под бул. „България". Това ще струва 2 млн. лева, осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие", част от проект на обща стойност от 8,7 млн. лв. Останалите средства ще бъдат инвестирани в облагородяване на детски площадки и междублокови пространства в три столични района.

И двата подлеза ще бъдат охранявани, след като приключат строително-ремонтните дейности, като ще се подменят и тротоарните плочки около подлезите, каза още заместник-кметът по строителството на София : „Ще бъдат подменени ел.-инсталациите, ВиК, ще бъде направена топлоизолация, отопление и вентилация, нови подови настилки, облицовки, предпазни парапети, дограма, ще бъдат обособени по няколко зони за отдих, кабинка за охрана, ще бъде изградена общодостъпна среда, ще има платформи, също така се предвижда монтаж на пейки и на кошчета за отпадъци, като за подлеза на гара „Подуяне" се провижда да бъдат облагородени и площите откъм стълбите".

Там е въведена и временна организация на движение, като се закрива спирката на трамваите 20, 22 и 23, а вместо нея ще се ползва предходната, обясниха експертите. Ще бъдат облагородени и 26 междублокови пространства, детски площадки и зони за отдих в районите „Подуяне", „Слатина" и „Триадица", каза още Савина: „Ще бъде озеленено, нови настилки на алейните мрежи, монтаж на нови пейки и кошчета за отпадъци, премахване на старата растителност, заменяне с нова декоративна растителност, рехабилитация и монтаж на детски съоръжения като катерушки, пързалки, люлки".

Догодина ще има подобен проект за облагородяване на междублокови пространства и в районите „Сердика", „Оборище" и „Средец". За него са кандидатствали 12 блока и предстои уточняване на средствата, необходими за финансирането. За тези дейности е предвидено и съфинансиране от общинския бюджет.

източник:dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар