сряда, 27 април 2011 г.

Сара Тавареш се завръща в София

Билетите за концерта на Сара Тавареш в София са на привършване, а в ниските ценови категории - изчерпани. На 14 май португалската певица ще пее отново пред българските си почитатели в зала "България".

Миналата година тя претърпя сериозна черепно-мозъчна операция. Цяла Португалия бе потресена от коварната й болест - 32-годишната Сара бе с мозъчен тумор. "Отдъхнахме си, когато операцията мина успешно, всички се зарадвахме, че отново ще бъде на сцената", разказа при гостуването си у нас през април португалската фадо певица Мариза.

След възстановяването си Сара Тавареш поднови частично турнето Xinti, тръгвайки от Амстердам - това е и градът, в който стартира нейната кариера. Българската столица е сред малкото предстоящи дати от турнето. След концерта й през 2009 в София , през май тя за втори път ще се срещне с българските си почитатели.

Текстописец и изненадващо добра китаристка, Сара пее на смесица от португалски, анголски сленг, креолски от Кабо Верде, като прибавя английски и френски думи. "Използването на различни езици е символично, казва Сара - да се отпразнува обединението на всички хора."

През март певицата получи отличието "Най-добър кабовердиански глас" в музикалния конкурс на Кабо Верде.
Концертът се организира от продуцентска компания BG Sound Stage със съдействието на посолството на Португалия.

Билети се продават в мрежата на Eventim и на касата на зала "България". Организаторите уверяват, че купените за първоначалната дата - 17 ноември 2010 - билети важат за 14 май без заверка.
Източник:zar.bg

460 яйца бяха счупени в станалия вече традиция Великденски „бой” с яйца

На организираното от нискобюджетната авиокомпания easyJet събитие четирима щастливци спечелиха 8 безплатни двупосочни самолетни билета.
Четвъртата по големина европейска авиокомпания easyJet организира за втора поредна година в София „бой” с Великденски яйца. Веселата равносметка след ставащия вече традиционен за столичани празник: повече от 200 участници, 460 преборени яйца и много пожелания за здраве и късмет, изписани на специално еднометрово Великденско яйце. Яйцето ще бъде символичен подарък с благопожелания от гражданите на София към бъдещото кралско семейство - принц Уилям и Кейт Мидълтън.
Много млади хора и семейства с деца избраха да прекарат няколко приятни часа на открито, вземайки участие в забавната инициатива в Борисовата градина. Най-малките участници изтеглиха на случаен принцип имената на четиримата победители в проведената след Великденския „бой“ томбола. Щастливците спечелиха за себе си и за свой приятел общо 8 безплатни двупосочни самолетни билета от София до Лондон и Манчестър.

Източник:infotourism.net

Столичани "тъпчат" древен античен град

Под краката ни в съвременна София лежи един античен град, който може да бъде показан на туристите, и това да се превърне в едно много доходно перо за бюджета на съвременните софиянци.

Това каза в интервю за агенция Фокус председателят на Сдружение „Сердика Сакра” – Атанас Димитров, по повод отбелязването на 1700 години от Сердикийския едикт на 30 април 2011 г. – документ, който слага край на борбите между християни и нехристияни.

По думите на Димитров е необходимо сериозно обсъждане на темата с участието на специалисти, архитекти и археолози.

Имаме богатство от над 60 хил. тракийски могили, като 40% от тях не са разкопани. По голямата част стоят непипнати. Така че под краката си имаме едно несметно богатство, което трябва да покажем, каза Димитров.

По думите му е необходимо да се отделят средства, за да се изучат и да се покажат богатствата, които се намират под София , и да бъдат включени в експозиции.

Това, което откриха и разкопаха пред ЦУМ, е поредното доказателство, че под краката ни има един античен град, който може да се открие и в подлеза пред Министерски съвет.

От Сдружение Сердика Сакра имат идея да направят възстановка на Западната порта на Сердика.

Идеята ни беше да я реконструираме напълно и да я издигнем белокаменна, каквато е била навремето. Архитектите обаче не дават и дума да се чуе за това, обясни Димитров.

По думите му тази идея е далеч по-смела, отколкото само да се чисти Западната порта, но не е ясно кога ще се реализира.

Искаме Западната порта на Сердика да бъде възстановена и издигната от камък такава, каквато е била, каза Димитров. По думите му според възстановка на проф. Стефан Бояджиев стената е била дебела четири метра.

Източник:expert.bg

Седем столични ресторанта удостоени с "Марка за италианско гостоприемство"

"Марка за италианско гостоприемство" получиха на 20 април седем ресторанта в София . Colline Toscane, Da papa, Krim, La Capannina, Panorama, Piccola Casa и Trattoria da Vincenzo са първите ресторанти в България, които са удостоени със сертификат за италианско качество.

На връчването присъстваха посланикът на Италия в България Стефано Бенацо, председателят на Италианската Търговска Камара в България Марко Монтеки и главният секретар на камарата Тициана Карлино.

Марката за качество съществува от 2005 г. в Италия и е добре позната в страната. За пръв път през 2010 г. тя се присъжда и в чужбина. В момента носители на сертификата са 5385 ресторанта в Италия и 671 – в чужбина, над 40% от които са в Европа. Представени са общо 1130 кандидатури от 46 държави за получаване на марката по света. Целта на проекта е да се популяризират италианската кухня и оригиналните италиански продукти. Сертификатът гарантира спазването на определени стандарти за качество, които са традиционни за италианското гостоприемство.

Макар че ресторантите, кандидатстващи за престижната марка, подават заявленията си в съответната държава, разглеждането на кандидатурите става в Италия, поясниха организаторите.

Сертифицираните ресторанти ще участват в конкурса "Награда за италианско гостопримество". До 2 юни т.г. Клиентите на всеки от тях ще има възможност да гласува за най-добър ресторант, предвагащ качествена традиционна италианска храна и атмосфера в интернет и чрез SMS.

Следващото издание на "Марка за италианско гостоприемство" ще започне през ноември 2011 г. В него ще могат да се включат освен столични ресторанти и заведения от цялата страна.

Инициативата се реализира със съдействието на Италианските търговски камари в чужбина, които развиват проекта в съответната държава. Той е промоциран от Unioncamere (Италиански съюз на търговските камари, на промишлеността, земеделието и занаятите) в сътрудничество с Италианската федерация за обществени услуги (FIPE), оперативното съдействие на Националния институт за туристически проучвания (ISNART). Проектът се подпомага от: Италианското министерство на икономиката, Италианското министерство на туризма, Италианското външно министерство, Министерството на околната среда и Италианското министерство на храните и земеделието.

Източник:horemag.bg

Липсва техника за поддръжка за два столични парка

Едва 10 процента от техниката на общинското предприятие „Озеленяване" в София е годна за употреба, тъй като останалите им машини са амортизирани. Това стана ясно по време на заседание на общинската комисия по екология. С наличната техника те поддържат Северния и Западния парк в София . Това е причината да не могат да отдадат машините са ползване на новосъздаденото общинско предприятие „Паркове и градини", което в началото на март пое от „Озеленяване" поддръжката на Борисовата градина и третата част на Южния парк вСофия . 58-те му служители обаче не могат да работят ефективно, защото нямат никаква почистваща техника, стана ясно още на заседанието, на което се обсъдиха варианти за разрешаване на проблема.

Общината да закупи със собствени средства необходимата техника за почистването и поддръжката на Борисовата градина и частта на Южния парк, предложи зам.-кметът по екология на София Мария Бояджийска. 2,1 млн. лв. са необходимите средства за купуването на камиони, метачни машини, трактори и други, като според Бояджийска средствата трябва да бъдат прехвърлени от парите за ремонт и реконструкция, заложени за годината, които възлизат на 7 млн. лв. Тя допълни, че проекти като „Цар Освободител" и околното пространство на храм-паметника „Св. Александър Невски" от ремонтната програма закъсняват по обективни причини, свързани с мнението на неправителствените организации, с което общината ще се съобрази. Това ще наложи закъснение в изпълнението на програмата, категорична е Бояджийска. „Нашето предложение би било наличните финансови средства по програмата за ремонт и реконструкция да бъдат използвани средствата, разчетини тази година за купуване на тези машини макар и не на всички, но поне на най-необходимите, за да може от средата на годината общинското предприятие окончателно да поеме изцяло поддръжката на единия от парковете, а на другия - догодина", коментира зам.-кметът по екология.

Според Лилия Мицева от дирекция „Общинска икономика" би било неефективно да се ползва каквато и да е част от наличната техника на „Озеленяване". Тя допълни, че до края седмицата трябва да бъде готова проверката на дейността на „Озеленяване", която беше разпоредена лично от столичния кмет.

Освен за парковете, от общинския бюджет се отпускат и пари за поддръжка на столични междублокови пространства и градини. По програмата „Зелена София" ще бъдат отпуснати 200 000 лв. за целта, като хората ще подават проекти за прилежащите пространства, които искат да облагородят. Максималната сума на проект ще бъде до 5000 лв., като с тях ще се купуват цветя, пейки, беседки, пръст и всичко необходимо за облагородяването на зелените площи. Предстои да се приемат окончателните правила за кандидатстване, но не се предвижда да бъдат давани пари на ръка. Миналата година бяха отпуснати 20 000 лв. от фондацията „Америка за България", като с тях успешно бяха озеленени и облагородени междублокови пространства в три столични района. Тази година програмата обхваща всички столични квартали.

Източник:dariknews.bg

София влиза в надпреварата за Европейска столица на културата

Инициативен комитет ще работи в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата за 2019 година.
Известни имена от културата, образованието, бизнеса, медиите, спорта и неправителствения сектор ще работят за кандидатурата на града, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от bTV.

Всяка година се избират по две европейски столици на културата в две различни държави от Евросъюза. За 2019 г. с жребий са избрани България и Италия. Освен София, за "Европейска културна столица 2019" ще се състезават Пловдив, Варнаи Велико Търново.

Столичната община вече подготвя различни културни проекти. Сред тях са завършването на Ларгото, приключване на ремонтните дейности в Музея на съвременното изкуство и в Музея на произведенията, създадени по времето на социализма.
Според кмета Йорданка Фандъкова ако София спечели престижната титла, това ще развие още града.

News.dir.bg

неделя, 17 април 2011 г.

Парад без тежка бойна техника

Парад без тежка бойна техника ще има тази година за 6 май в София, както беше и миналата година.
Това стана ясно от думи на министъра на отбраната Аню Ангелов. Той участва в тържеството за патронния празник на Военната академия в София - 190 години от рождението на "Георги С. Раковски" и 99-ата годишнина от създаването й.

Спират маршрутките в центъра на София

От сегашните 23 маршрутни линии ще се запазят 15. Това казва в интервю за в. „24 часа” кметът на София Йрданка Фандъкова, предаде КРОСС.
Причината за запазването на част от линиите е, че за момента няма друг начин на придвижване, обяснява тя.
„Те ще останат, докато развием транспортната схема на града и осигурим алтернатива на хората. Само за сравнение - в началото маршрутките са били 49, а сега са 23. Самите превозвачи искат закриване на определени линии, когато пътниците намалеят”, казва още Фандъкова.

По думите й обаче маршрутките няма да минават през центъра. „Това е комплексен подход - съчетаваме удобен превоз и облекчение на движението в центъра”, обяснява кметът.
Бусчетата обаче ще продължат да се движат в кварталите:

„15 линии от маршрутките ще останат и ще открием още 15 или 17 за бусчетата. Новите линии ще се движат в кварталите Обеля, Надежда, Люлин, Младост и др. До дни ще внесем схемата за движение в общинския съвет”.

В никакъв случай не бих си позволила да предложа действия, които ще доведат до неудобства за хората, а тук става въпрос и за придвижването им в града, уверява Йорданка Фандъкова. С новия конкурс искаме да осигурим връзка до метрото и основните линии на градския транспорт.

По думите на Фандъкова на този етап няма да има промяна на цената на билетчето за масовия градски транспорт, но ще се вдигне глобата за нередовните пътници: „Предлагаме тя да стане 20 лв. и се надявам скоро общинският съвет да я гласува”.

actualno.com

"Скара-бира" превзема парковете на София

Столичните общинари одобриха предложението за обявяването на конкурси за разполагането на преместваеми обекти в градските паркове и градини.
Такива обекти ще бъдат разположени в градинките на зелените площи в:

– "Кристал";
– "Св. Седмочисленици";
– Градска градина;
– Градината с паметника на Съветската армия;
– "Св. св. Петър и Павел";
– "Гео Милев";
– "Заимов";
– Южен парк – 3 част" и "Южен парк – 1 част – околно пространство на НДК.

Конкурсът за отдаването под наем на общинските площи ще е с петгодишен срок, а по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова откритата площ към всеки преместваем обект ще е ясно оградена, за да е видно позволеното място и за гражданите и за контролните органи.

Очаква се конкурсът да бъде обявен до края на месеца. За всяка градинка обаче ще има отделен конкурс, казаха още от "Московска" 33.

До края на май ще се направи инвентаризация на всички преместваеми обекти в зелените площи на София. След това всички, които са извън одобрената схема ще бъдат премахнати.

На конкурс ще бъдат обявени и терени, на които да се разполагат атракционни съоръжения, като пързалки, влакчета, електрически колички за децата.

четвъртък, 14 април 2011 г.

Общината в София премахва заведенията в парковете и ще прави конкурс за тях

До края на май инспекторите от Столичния инспекторат ще направят инвентаризация на преместваемите обекти, разположени в парковете и градините, и ще бъде обявен конкурс за разполагането на нови. Междувременно всички съществуващи обекти - заведения, въртележки, детски замъци, ще бъдат премахнати. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

По думите му обектите, които сега работят в градските градини са с отдавна изтекъл срок на договорите и плащат на Общината в София такси на добра воля. Никой обаче не знае колко точно са те. Очаква се конкурсът да приключи до три месеца.

Днес съветниците одобриха план-схемата за разполагането на преместваеми съоръжения за няколко парка и градини - градинките пред бившия "Кристал", пред Народния театър, около НДК, както и за парковете "Гео Милев", "Заимов" и Южния парк. За Западния парк има идея да бъде даден на концесия (срещу 30 дка за увеселителен комплекс концесионерът ще чисти и поддържа парка)

По думите на Иванов в сайта на общината ще бъдат публикувани снимки на отдадената площ за разполагането на маси и столове.
horemag.bg

Доброволци ще чистят Западната порта на антична Сердика в събота

Граждани доброволци ще се включат в почистването на археологическия комплекс „Западна порта на Сердика” тази събота в София , съобщиха организаторите. Инициативата „Римски съботник II”, провеждана от Фондация „Америка за България” и сдружение „Потомци”, ще стартира в 10:00 ч. в историческия център на столицата, зад Католическия храм „Св. Йосиф” (между ул. „Трапезица”, ул. „Георг Вашингтон”, ул. „Княз Борис I” и бул. „Тодор Александров”). Обектът е определян за изключително важен елемент от общата археологическа карта на антична Сердика.
Събитието „Римски съботник II” е отворено за всички граждани, загрижени за съдбата на културно-историческото наследство на столицата и страната. Кампанията се провежда с подкрепата на Столичния инспекторат като продължение на акцията „Римски съботник”, организирана през октомври 2010 г. Тогава 75 граждани изчистиха изцяло терена на римския мавзолей в кв. „Лозенец”, отстранявайки 6 тона растителност.
„Целта на инициативата е да събуди интереса и да провокира желание да познаваме и да се гордеем с богатото археологическо наследство на България и да полагаме грижа за неговото съхранение,” казаха организаторите Ивелина Кючукова и Андрей Врабчев от сдружение „Потомци”. „Само така те могат да се почувстват директно съпричастни и отговорни към тези културни ценности”.
„България има уникални предимства за развитие на културен туризъм и привличане на чуждестранни туристи. Затова Фондация „Америка за България” с радост подкрепя инициативи, свързани с опазването на културно-историческото наследство на страната и утвърждаването й като дестинация за културен туризъм”, каза Десислава Тальокова, Изпълнителен директор на Фондация „Америка за България”.
Комплексът „Западна порта на Сердика” е част от историко-археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”. Разкопки на обекта са направени през 70-80 те години на ХХ век, като част от материалите са публикувани, а друга са съхранени в музеите. Обектът е изключително важен елемент от общата археологическа карта на антична Сердика. В комплекса „Западна порта на Сердика” се включват голям градски участък от западната крепостна стена и главната крепостна порта, както и други архитектурни, крепостни и благоустройствени съоръжения. През 1975 г. там е открит in situ важен епиграфски паметник – надпис върху голям варовиков блок, благодарение на който се датира с точност изграждането на крепостната стена в края на II век, свързвайки я с имената на римските императори Марк Аврелий и Луций Аврелий Комод.

Агенция "Фокус"

София е домакин на научна конференция за наследството на Неофит Рилски

В аулата на Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" в София се проведежда научна конференция на тема "Наследството на отец Неофит Рилски - изкуствоведски, богословски и филологически аспекти", предаде репортер на Агенция “Фокус”. Конференцията е с международно участие и е посветена на 130-годишнината от кончината на бележития българин. Конференцията бе открита с панихида за отец Неофит Рилски и приветствено слово на Негово високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит. Участват учени от Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", Българската академия на науките, други богосливски факултети в страната и пр.


Агенция "Фокус"

Ще бъдат проведени конкурси за разполагането на преместваеми обекти в парковете и градините на София

Столичен общински съвет (СОС) прие решение да бъдат проведени конкурси за разполагането на преместваеми обекти в парковете и градините на София , предаде репортер на Агенция "Фокус". Срокът за отдававане под наем на имотите за поставяне на търговски обекти и атракциони е пет години. Конкурсът е за поставяне на търговски обекти и атракциони при Паметника на Съветската армия, Южен парк, част 1 - пространство около НДК и в Южен парк част 3 в район "Триадица", Градинката при "Кристал", парка "Гео Милев", парк "Заимов", Парк "Св. Св. Петър и Павел". Например, в градинката при "Кристал" ще има изграден сезонен бар с места на открито, при паметника на Съветската армия ще се разположат два обект с маси за консумация на открито и един обект с места за консумация на открито и места на закрито.
В Парк "Гео Милев" ще има две атракционни съоръжения и един сезонен обект с маси за консумация на открито.
В Парк "Заимов" ще има три атракционни съоръжения и два търговски обекта - единият ще бъде с маси за консумция на открито и сезонен търговски обект с целогодишен режим на дейност. Откритите пространства към обектите - местата, където се разполагат масите на заведенията на открито - ще бъде ясно оградена с ограда, за да е видима каква е позволената площ за ползването.
Общинските съветници обсъдиха възможността собствениците на тези обекти да се грижат за околните пространства. Според Жельо Бойчев от БСП трябва да се засили контролът на собствениците, за да не ползват по-големи територии от тези, които са отдадени под наем. Очаква се до две седмици да бъде внесена тръжната документация за провеждане на конкурсите.

Агенция "Фокус"

Сливенската галерия „Димитър Добрович” с две изложби в София

Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен гостува в София на 13 април с две изложби, включващи избрани творби от фондовете на галерията. Изложбата „Икони от Сливенския край" ще бъде открита в 11.00 часа в Клуба на народния представител в сградата на Народното събрание от председателя на парламента Цецка Цачева. В експозицията са включени 35 икони и две Божигробски платна - Йерусалимии, съобщи в интервю за Дарик директорът на сливенската галерия Даниела Ненчева. Народният представител Калина Крумова е помогнала за изложбата, която е посветена на предстоящия празник Цветница, а на откриването се очаква да присъства Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

Също на 13 април от 18.00 часа в галерия „Индустриална 11" в София ще бъде представена изложбата „Когато галерията купуваше..." - живопис и скулптура, включена в цикъла „Шедьоврите на българските галерии", който представя различни галерии от страната. „Предоставили сме на „Индустриална 11" 10 скулптури и 60 платна и сме дали „карт бланш" на колегите какво да подберат, тъй като пространството там е по-малко" - обясни Ненчева. Творбите са откупувани от галерията в периода от средата на 60-те до началото на 90-те години на XX-ти век. Сред авторите се открояват имената на Генко Генков, Иван Кирков, Светлин Русев, Димитър Казаков - Нерон, Атанас Яранов, Симеон Венов, Вежди Рашидов и др.

Изложбата „Икони от Сливенския край" ще остане в парламента две седмици, а „Когато галерията купуваше..." ще може да бъде видяна в „Индустриална 11" до края на месец май.

София и Будапеща ще си сътрудничат в стопанисването на минерални бани

София и Будапеща ще си сътрудничат в стопанисването на минерални бани. Това стана ясно при посещението на кмета на Будапеща Ищван Тарлош в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Кметът на София Йорданка Фандъкова показа на колегата си минералната баня в Банкя. Вече е готов идейният проект за реставрация на банята. Целта е тя да бъде реставрирана в оригиналния си вид. Кметът на София съобщи, че се търсят инвеститори, тъй като на следващ етап обектът ще бъде даден на концесия, след обсъждане в Общинския съвет. Унгарският й колега заяви, че водата е най-голямото богатство във всяка държава. Специално Будапеща има дружество, което управлява минералните бани и именно оттам се очаква да бъдат експертите, които ще съветват Столичната община с опита си. Двамата градоначалници се съгласиха, че основното е при какви условия ще бъдат дадени на концесия тези обекти, тъй като има и много лоши примери за стопанисване.
София и Будапеща ще си сътрудничат и в сферата на образованието с посещение на ученически групи на разменни начала. Фокусът на това сътрудничество ще бъде върху малцинствата. Преди посещението си в Банкя гостите от Будапеща видяха и как работи проект на Столична община в 88-мо СОУ „Димитър Попниколов”. В него се обучават 29 ромски деца, за които Столична община осигурява транспорт ежедневно. Това е едно от петте училища на територията на общината , в които успешно работи този проект.
Йорданка Фандъкова, което днес има рожден ден, получи като подарък от децата изработена от тях къща и детска рисунка.
Веселина ЙОРДАНОВА
Агенция "Фокус"

Парите разказват в изложба

Лицата от банкнотите говорят за историята на България в интерактивната изложба “Парите разказват“, съобщиха организаторите.
Експозицията ще бъде открита от 18.00 ч. днес в Централната баня в София. Автори са Юрий Вълковски, Весела Ножарова и Георги Господинов, предаде БТА.

Идеята на проекта е да накара българското общество да се вгледа и да види по нов начин един от предметите, които най-често минават през ръцете ни - българските банкноти в обращение. Чрез скритите и явни образи и текстовете върху българските левове изложбата ще разкаже по интересен и достъпен начин за наследството, оставено от седем исторически личности, сред които писатели, художници, държавници и др., изиграли изключително важна роля за развитието на българската държава от самото й създаване.

Модерната интерактивна изложба “Парите разказват“, включва изображения, предмети, текстове, аудио- и видеоматериали. Входът на изложбата “Парите разказват“ е свободен за всички желаещи да се запознаят с интересни факти от живота на Св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Алеко Константинов, Петър Берон, Пенчо Славейков, Иван Милев и Стефан Стамболов.

Източник:News.dir.bg

Ремонтират два от най-големите пешеходни подлези в София

Започват ремонтите на два от най-големите пешеходни подлези в София , каза заместник-кметът по строителството Ирина Савина. До края на май трябва да бъдат изцяло обновени подлезите „Изток" при гара „Подуяне" между бул. „Ситняково" и „Ботевградско шосе" и „Бокар" под бул. „България". Това ще струва 2 млн. лева, осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие", част от проект на обща стойност от 8,7 млн. лв. Останалите средства ще бъдат инвестирани в облагородяване на детски площадки и междублокови пространства в три столични района.

И двата подлеза ще бъдат охранявани, след като приключат строително-ремонтните дейности, като ще се подменят и тротоарните плочки около подлезите, каза още заместник-кметът по строителството на София : „Ще бъдат подменени ел.-инсталациите, ВиК, ще бъде направена топлоизолация, отопление и вентилация, нови подови настилки, облицовки, предпазни парапети, дограма, ще бъдат обособени по няколко зони за отдих, кабинка за охрана, ще бъде изградена общодостъпна среда, ще има платформи, също така се предвижда монтаж на пейки и на кошчета за отпадъци, като за подлеза на гара „Подуяне" се провижда да бъдат облагородени и площите откъм стълбите".

Там е въведена и временна организация на движение, като се закрива спирката на трамваите 20, 22 и 23, а вместо нея ще се ползва предходната, обясниха експертите. Ще бъдат облагородени и 26 междублокови пространства, детски площадки и зони за отдих в районите „Подуяне", „Слатина" и „Триадица", каза още Савина: „Ще бъде озеленено, нови настилки на алейните мрежи, монтаж на нови пейки и кошчета за отпадъци, премахване на старата растителност, заменяне с нова декоративна растителност, рехабилитация и монтаж на детски съоръжения като катерушки, пързалки, люлки".

Догодина ще има подобен проект за облагородяване на междублокови пространства и в районите „Сердика", „Оборище" и „Средец". За него са кандидатствали 12 блока и предстои уточняване на средствата, необходими за финансирането. За тези дейности е предвидено и съфинансиране от общинския бюджет.

източник:dariknews.bg

От лятото нови реклами в София

До два месеца и половина ще е приключил конкурсът за рекламните елементи, които фирмите поставят на общински терени в София . Това каза Елен Герджиков - вносител на предложението, което беше прието на заседание на Столичния общински съвет (СОС). Провеждането на конкурса беше отложено в началото на годината заради неясноти в конкурсната документация. Това забави разрешаването на казуса с незаконната реклама в София . В това време фирмите с изтекли договори, които имат разположени билбордове или преместваеми рекламни елементи, плащат обезщетение на общината.

Ето какво каза още Елен Герджиков: „Целта на промените е максимално да се ограничи възможността за жаленето след това на този конкурс и спирането му заради жалене в съда. Стана ясно вече на всички, че интересът е много голям от много фирми. Когато го стартирахме предишни пъти, имахме близо 30 участници, купили конкурсни документи за всеки от двата пакета. Едното от нещата беше разширяване на правото на участие, което беше препоръка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), защото в първия вариант на конкурсната документация имаше изискване да са български фирми, а това е дискриминационно условие и съвсем естествено трябва да се допускат и чуждестранни участници. Това е целта - да се увеличи приходът, като в същото време втората задача на конкурса е да се намали броят на рекламните съоръжения и с това да се подобри визията на града, защото са прекалено много. Намаляването се отнася за гранична зона по цялото протежение на бул. „Евлоги Георгиев", от Театър София до НДК, и реално тези 36 билборда са в зелена площ. Конкурсът залага минимални цени, които са 4,6 млн. лева годишни приходи от двата пакета. Те могат да бъдат два или три пъти по-големи в крайния резултат. Началните цени идват от доклад на независим оценител".

източник:dariknews.bg

Тук ще намерите информация за Хотели в Хисар, с адреси и контакти, снимки, подробно описание и актуални оферти. Възможност за on-line резервации.

През двата почивни дни в хигиенизирането на София са се включили общо 43 000 души, които са изчистили 20 654 декара площи, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

В неделя са извозени още 1279 куб. м едрогабаритни отпадъци и са засадени 129 дървета в районите "Панчарево", "Нови Искър", "Красно село", "Младост" и "Люлин".

Почистване в зелените площи са извършвали екипи на фирмите-оператори, ангажирани с поддържането на чистотата на столицата.

1564 души са работили по почистването на различни участъци пред домовете и офисите си.

Инициативата "Да изчистим София за един ден" - част от пролетното почистване на града, ще продължи до 24 април.

Източник:dariknews.bg
Почти 3000 тона боклуци са събрани в София при акцията по пролетното почистване през уикенда, съобщиха за „Монитор” от „Московска” 33. Заради това фирмите по чистотата не могли да смогнат с извозването му.

По последни данни всеки ден в столицата се събират по 700-800 тона битови отпадъци. По време на голямото чистене само в събота бяха събрани около 950 тона отпадъци. В акцията през уикенда се включиха над 43 хил. души.

Пролетното почистване в София продължава, като на 16 април се организира почистването на западната порта на Сердика. В същия ден ще има оборка и в гробищата.

Междувременно от Столичната община обявиха, че отрязаните клони ще се мелят и ще стават на строителен материал. В „Младост” купчините клони се поставят в специална машина, която ги мели и прави на талашит. От събрания материал ще се правят палети и плоскости.

Източник:monitor.bg

сряда, 13 април 2011 г.

Навършиха се 132 г. от обявяването на София за столица на България

Навършиха се 132 г. от обявяването на София за столица на България. Градът е обявен за столица на 3 април (22 март по стар стил) 1897 година. Особена заслуга за избора има Марин Дринов, тогава близък съветник на княз Дондуков, съобщава Агенция "Фокус".

Предложението се приема с единодушие от Учредителното събрание, като надделява компромисната теза, че България има две столици - една историческа в лицето на Велико Търново, и една правителствена - София.

Избирането на София за столица спомага за нейното бързо превръщане в голям и важен политически, административен, икономически, научен и културен център на страната. Започва изграждането на предприятия на електродобивната, металодобивната, пивоварната и дървопреработвателната промишленост. В повечето случаи това са все още малки фабрики и работилници.

Към края на века на река Искър над Панчерево е построена първата водноелектрическа централа, което осигурява електроенергия за града. В 1893 година е построена жп линията София-Перник. Следва ж.п. линия до Пловдив, Варна и много други участъци на България.

Културен маршрут свързва манастирите около София

През април ще започне изграждането на пешеходен път и велоалея, които ще свържат църквите и манастирите около София – общо над 120.

Това съобщи в интервю пред Forbes България Цветелина Бориславова. Инициативата е на основаната от българската бизнес дама фондация Credo Bonum.

Първата част на проекта е северната дъга от Софийската Света гора, в която влизат обектите от Бухово през Кремиковци до Подгумер и Курило. Тя включва общо около 9 манастира и 14 църкви.

“Каквато и да е инвестицията, това няма да ме разколебае. Първата фаза трябва да е готова за лятото, за да могат хората да ползват пътя. Пример за това взех от Сантяго де Кампостела в Испания – изминахме го миналата година с приятели с колело и за мен беше невероятно изживяване. Наричат го „културният маршрут на Европа”, каза Бориславова пред автори.

Туризмът е и сред инвестиционните направления на фонда CSIF (Clever Synergies Investment Fund), който Бориславова създава преди 3 години.

„Търся друго представяне – през древната история, през нашите уникални географски и природни дадености“, каза Бориславова. Във фокуса на фонда са инвестиции в зелени енергии и зелена икономика.

„Отдавна комуникирам с хора, които са разбрали, че това е един от най-големите приоритети на света“, каза Цветелина Бориславова.

източник:news.expert.bg

Изложението Зелени дни ще се проведе да втора поредна година

От 28 април до 1 май в градинката на Народния театър в София ще се проведе второто издание на изложението „Зелени дни”. Изложението е насочено към отговорния бизнес в сферата на туризма и биопроизводство, и отговорното отношение към околната среда.

На 29 април в аула „Магна” на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе и международната конференция „Балканите - дестинация зелен туризъм”. В рамките на конференцията ще бъде коментирана работата на туроператорите, насочени към екотуризма. На конференцията ще присъства и евродепутатът Михаел Крамер, който ще представи трансевропейски веломаршрут "По пътя на Желязната завеса".

Програмата на „Зелени дни 2011” включва още презентация на туристически продукти, прожекции на филми с еко насоченост, велосъстезание за деца, кръжоци за рециклиране и др.

Организатори на събитието са Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) с подкрепата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Столична община.

Повече информация за изложението тук: www.predizvikatelstva.com/zeleni/

Автор - Турист Медиа

Министерство на транспорта и летище София обявяват фотоконкурс

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Летище София ЕАД обявяват фотоконкурс за най-добра снимка, направена в района на летище София. Конкурсът ще се проведе под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и е на тема „Металните птици на летище София”.

Целта на конкурса е да бъде показана красотата на въздухоплаването, както и постиженията на съвременната авиационна техника. Фотоконкурсът е посветен на 50-годишнината от първия космически полет на Земята, извършен на 12 април 1961 г. от летеца-космонавт Юрий Гагарин и на 100-годишнината от началото на Българската авиация, поставено на 13 август 1911 г. с демонстративен полет над град София, извършен от летеца Симеон Петров, с първия български самолет "Блерио".

Право на участие имат всички фотографи, професионалисти и любители, без ограничение във възрастта или националната принадлежност. Фотографи, ненавършили 16 години могат да вземат участие само с потвърдено съгласие на техните родители или настойници.

Крайният срок за получаване на снимките е 29 април 2011 г. (петък). Номинираните автори ще бъдат обявени на 16 май 2011 г. (понеделник), на официалната интернет страница на летище София.

Наградите са:
1 награда – ваучер за закупуване на фотоапарат на стойност 2000 лева;
2 награда – ваучер за закупуване на обектив на стойност до 1000 лв.;
3 награда – ваучер за закупуване на статив на стойност 200 лева.

Предвижда се министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков да връчи наградите на официална церемония. Датата на събитието ще бъде оповестена 10 календарни дни по-рано на официалната интернет страница на летище София.

Най-добрите фотоси от конкурса ще бъдат аранжирани и ескпонирани в изложба на терминалите на аеропорта в периода 1 юни – 1 юли 2011 г.

Пълната информация за фотоконкурса може да бъде намерена на интернет страницата на летище София от 4 април 2011 г.



Автор - Турист Медиа

Безплатна пешеходна обиколка на София

Два пъти дневно ще се организира вече безплатната пешеходна обиколка на София на английски език Free Sofia Tour, след като на 28 март стартират първите редовни делнични турове.
Доброволците от сдружение “Фрий София Тур” ще очакват своите гости всеки ден от 11:00 и от 18:00 на ъгъла на Съдебната палата (кръстовището на бул. Витоша и ул. Алабин), за да им покажат и разкажат най-интересното от столицата.

Обиколката продължава около 2 часа и включва информация на английски език за основните културно-исторически забележителности в централната част на София. Организаторите разказват и разнообразна информация за различни български традиции и обичаи като мартениците, хорото и кукерите. Помагат на гостите си и с полезна практична информация за техния престой в България дори и след края на обиколките.
Сдружение “Фрий София Тур” си сътрудничи с Общинско предприятие “Туристическо обслужване”, други неправителствени и младежки организации, редица туристически издания, както и със сходни организации от почти целия свят. Повече информация за обиколките и дейността на сдружението може да намерите на официалната страница http://www.freesofiatour.com.

Ваканция и СПА експо

Поредното 28-мо издание на една от най-големите туристически борси у нас се проведе в средата на февруари във фоайетата на НДК. Изложението “Ваканция и Спа Експо” се утвърди като една от най-добрите борси на българската туристическата индустрия.
Изложението е място за среща на професионалистите от сферата на туризма, където те могат да установят полезни контакти и осъществят успешен бизнес. В рамките на няколко дни многобройните участници и посетители на "Ваканция и Спа Експо" имаха възможността да представят и съответно да се запознаят с най-новите и привлекателни оферти за пътуване и почивки, както се казва "директно от извора". Организатор на Изложението бе "Прим Експо", под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и в сътрудничество със Софийски туристически район, Българската асоциация на туристическите агенции, Българската туристическа камара, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, Съвета по туризма на София и Националния дворец на културата.

От какво не са доволни софиянци?

Източник: BTV

Чиста и осветена София, без дупки по улиците, с по-малко задръствания, с редовен и топъл през зимата градски транспорт, без боклуци преливащи от кофите, с Околовръстен път без кръстовища и метро. Това са само част от обещанията на кмета Бойко Борисов, с които той застъпи втория си мандат.

Каква е равносметката, от какво не са доволни софиянци?

"Погледнете по света какво е приятно, зелено, а тук всичко е повяхнало, замърсено с боклук", "На мен не ми харесва мръсотията, безпорядъка при паркиране на коли", "Най-много ме дразни движението - където и да тръгнеш не можеш да стигнеш навреме", казаха пред камерата ни столичани.

"Аз ремонтирам град, който от 30 години не е пипан, кога да го направя? Разбирам, че е неудобно, но предпочитам да ме псуват една седмица повече хората, но да им сменя канали и тока и да им дам такъв булевард като "Сливница", "Яворов". Аз и сега считам, че Цариградско шосе е най-равният булевард в България, по-равен няма, а да не говорим като карам по Станишевите магистрали, дето ги няма, те са на много по големи вълни. Така, както обещах, спрях балирането имаме законно сметище, 100% от отпадъка на София се сепарира", каза кметът Бойко Борисов.

Решихме да направим една обиколка на "забележителностите" в София. Иван Николов е бивш общински съветник, експерт по строителство и архитектура.

"Самото усещане за живеене в този град е неприятно. Човек като излезе на улицата не може спокойно да ходи на улицата. Тротоарите са с коли, зимата винаги ни изненадва. Градоустройствено вижте големи булеварди, като автомагистрали, които влизат в сърцето на София, ларгото и там една тапа. Дупките започнаха да се чувстват. Интересно ми е как при тези температури може да се полага асфалтова настилка. Не знам за такава техника, която да дава възможност за това. И малкото което имаме и него не можем да го запазим", каза Иван Николов.

По план до края на годината трябва да бъдат завършени още 11 от общо 91 обекта- улици и булеварди от инвестиционната програма на Столична община, сред които булевард „Александър Стамболийски” и Околовръстното шосе.

В bTV Новините ви показваме поредицата от репортажи за това как изглежда градът, в който живеете днес - една година след като избрахте новите кметове.

Вашите сигнали и коментари изпращайте на имейл адрес kmetovete@btv.bg. Снимки и видеоматериали по темата можете да изпращате до рубриката ни "Аз, репортерът".

Столична община може да премахне забраната за достъп на автомобили на Витоша през почивните дни

София - "по-близо" до Витоша след решението на Транспортната комисия към Столичния общински съвет да позволи достъпа на автомобили до Витоша през почивните дни. Предложението за промени в наредбата за организация на движението ще бъде обсъдено и на сесия на общинските съветници, пише в. Дневен труд.

В момента влизането на автомобили в Природен парк "Витоша" е забранено между 8 до 17 часа в събота и неделя. Ограничението за автомобилите на Витоша бе въведено от общинския съвет с наредба през 2005 г.

Собственици на хижи, търговски и туристически обекти в планината обаче са се обявили категорично против забраната, тъй като според тях няма алтернативен транспорт за качване в планината.

Столичната община ще стопанисва осем минерални извора

Осем минерални извора в София ще се стопанисват от Столичната община.

На церемония министърът на околната среда и водите Нона Караджова връчи решенията за предоставяне за стопанисване и управление на кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Столичната община ще управлява и стопанисва минералните извори в "Овча купел", при Централна минерална баня, в с. Панчарево, в с. Железница, кв. "Свобода", кв. "Лозенец", кв. "Надежда" и кв. "Баталова воденица".
Кметът посочи, че приемането на изворите няма да повлияе върху безплатното ползване на водата за пиене и наливане за консумация вкъщи.

Проектът, с който общината кандидатства по ОП "Регионално развитие" за изграждането на Музея на София, вече е готов, предстои одобрението му от Столичния общински съвет и до 15 март да се внесе за одобрение от управляващия орган, съобщи кметът на София.

Тя припомни, че общината е подготвила два варианта за концесионирането на останалата част от Централната баня, която ще се използва за СПА център. Според нея администрацията и съветниците ще се спрат на варианта за стопанисване без концесионно възнаграждение срещу инвестиции в центъра.

Фандъкова посочи, че за разлика от Будапеща, където има два типа минерални извори, в София извират осем различни вида минерална вода. Ние вече разработваме проекти за две от находищата - Централната баня и в кв. "Лозенец", като идеята е освен за изграждането на СПА центрове, това находище да се използва за отопление на съседните сгради. Находището в "Лозенец" ще захранва с минерална вода басейна "Спартак".

Главният архитект на София Петър Диков посочи, че за осемте извора се изработват проекти. Според специалистите топлинната мощност на извора при Централната баня ще отоплява освен сградата на направление "Архитектура и градоустройство", и сградите на Министерския съвет, социалното министерство, а ресурсът може да стигне и за отоплението на сградата на Народното събрание на пл. "Независимост".

Луксозния Метрополитън София отпразнува трети рожден ден

Осемдесет хиляди гости, 1500 събития и 90 сватбени тържества са равносметкатаза трите години от откриването на софийския хотел "Метрополитън". На фона на общата икономическа криза през 2010 г. Хотелът е постигнал ръст на гостите с 65%..
Горди сме с постигнатите от нашия екип успехи, казаха на тържеството по случай третия рожден на хотел "Метрополитън" собствениците му Искрен Миланов и Михаил Вълчанов..
Добрата кухня е едно от нещата, които отличават "Метрополитън" от многобройните други хотели в София. Главният готвач Андрей Стоилов е капитан на националния отбор по готварство и носител на 3 бронзовми отличия от Олимпийския шампионат по готварство през 2008 г. През май 2010 г. Екипът на хотел "Метрополитън" начело с Веселин Александров завоюва първо място на Кулинарната купа на България.

източник:Horemag.bg

София е най-евтината европейска столица за туристите

Посещението на София излиза най-евтино за туристите, показа ново проучване сред 40 европейски столици. За да прекарате един ден в София, трябва да си отделите не повече от 21 долара, са изчислили специалистите от портала „Прайс оф тревъл”..
Второ място заема полският град Краков, където едно денонощие ще струва на туриста с 6 долара повече. На трето място е Букурещ (28,3 долара на ден), а на четвърто – унгарската столица Будапеща (33,1 долара). Най-скъпите градове за пътешествениците са в Скандинавия. Така едно денонощие в Осло ще струва на туриста 102 долара, в Стокхолм – 94 долара, в Копенхаген – 84,5 долара, а Хелзинки – 81,6 долара. Рейтингът на „Прайс оф тревъл” на най-евтините и най-скъпите градове в Европа е направен по съвсем нова методика. За разлика от другите подобни списъци, които се съставят или на базата на цената на жилищата, или по цената на храните, авторите от „Прайс оф травъл” са взели под внимание и критерии като цената за посещение на основните забележителности на града, цените за такси и транспорта и дори цената на алкохола и безалкохолните напитки. В „туристическата кошница” експертите от „Прайс оф травъл” включват също така храната и разходите за изгоден хостел, но с добро местоположение, както и пътувания с обществения транспорт, уточнява електронното издание „Туризм ру”.

източник:expert.bg

С 15% се е увеличила заетостта на хотелите в София през 2010 г.

От януари до септември 2010 г. хотелите в София отчитат 15% увеличение на заетостта в сравнение със същия период на 2009 г. Това каза Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм в София, предаде Агенция Фокус. С около 30% обаче са спаднали бизнес посещенията в столицата заради рецесията, коментира още той..
Около празниците, повечето чужденци посещават зимните курорти. Масовият чуждестранен турист идва в България, за да кара ски, сноуборд по зимните курорти, затова София не е основна дестинация по време на празниците, допълни още Иванов.

Български хостел в ТОП 10 на най-добрите хостели в света

За поредна година сайтът Hostelworld.com отличи най-добрите хостела в света. При създаването на рейтинга са участвали 25 000 хостела в 180 страни, а 10-те най-добри за 2010 г. са излъчени въз основа на гласуване на потребителите на сайта..
Основните критериии при изготвенето на класацията са безопасност, местоположение, кухня, забавление и чистота. Най-щастлива от резултатите е Португалия, която освен, че грабна отличието „Най-добър хостел в света”, зае 2-ра и 3-та позиция в рейтинга. И трите отличени хостела - Travellers House, Living Lounge Hostel и Yes! Lisbon Hostel посрещат гостоприемно своите гостите в португалската столица Лисабон. За наша радост, читателите на Hostelworld.com са класирали на четвърто място българският хостел Hostel Mostel, разположен в София.

Как хотелите да си докарат допълнителни приходи?

Рецепцията на традиционния хотел, освен дейностите по посрещането и настаняването, може да извика такси на госта или да му направи резервация в ресторант. Тези услуги обаче не носят допълнителни приходи на хотела. Той може да си докара такива като превърне рецепцията си във виртуален туроператор, посочиха експерти по време на конференцията "Тенденции, иновации и инвестиции в туристическия бизнес", която се проведе от 15 до 17 март т.г в хотел "Шератон" в София.

Като добър пример за хотелите специалистите посочиха авиокомпаниите. Самолетните фирми си докарват допълнителни приходи например като продават различните места в самолета на различна цена (местата до прозореца са по-скъпи). Разграничаването на цената на местата е донесла приходи в размер на 40 млн. долара на авиокомпаниите в САЩ за 2010 г.

Превозването на деца и домашни любимци също се заплаща в някои авиокомпании. Като услуги, за които се плаща, е и гледането на филм, поръчването на специален обяд, ползването на възглавница, както и свръхбагажа.

Хотелите биха могли да се поучат от практиките на авиокомпаниите за допълнителни приходи. Те могат да предлагат на клиентите си спа и голф пакети, наемане на кола под наем, плуване с делфини, или пък луксозни стоки (скъпи очила, ако хотелът е на морска дестинация например) и дори билети за театър.

Стаите в хотела също могат да бъдат ценово разделени според гледката, оборудването, етажа, на който се намират. Хотелите могат да бъдат домакини на различни мероприятия – ревюта и конференции например, които им дават публичност.

Важна е добрата сегментация на продуктите и услугите, познаването на целевата група и предлагането на точно тези услуги, от които клиентът би се заинтересувал, твърдят специалисти. Продуктът трябва да се рекламира последователно чрез умел маркетинг и ПР, без да се натрапва на клиента. Потребителят трябва да бъде уверен, че сделката е честна и изгодна за него.

И хотелите, и авиокомпаниите биха имали изгода да предлагат заедно услугите си. Hilton и British Airways са осъзнали това и се рекламират взаимно. Техният пример могат да последват и други. Освен за туристическия бизнес, това би било много удобно и изгодно за потребителите.

Вдигат нов стадион на мястото на столичния "Локомотив"

Стадион "Локомотив" в столичния квартал "Надежда" най-вероятно ще бъде сринат до основи, а на негово място предстои изграждането на ново съоръжение, което да отговаря на всички изисквания на УЕФА, заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

Припомняме, че идеята за нов футболен стадион в София витае из обществеността от известно време насам, но до този момент се смяташе, че новото съоръжение ще се намира в района на Летище "София".

Премиерът обаче е на мнение, че на този етап е по-удачно стадион "Локомотив" в Надежда да бъде съборен, а мястото да се използва за нов строеж. Бойко Борисов не пропусна и да уточни, че тази идея е удачна и заради близостта на ст. "Локомотив" до метрото.

"Стадионът ще бъде построен, защото не може само да изискваме от футболистите, трябва и да даваме. Не може някой отбор да влезе в Шампионската лига и ние да нямаме стадион", заяви министър-председателят, цитиран от Агенция "Фокус".

Предстои проектът за стадиона да бъде одобрен от Столичния общински съвет по препоръка на главния архитект на Столична община Петър Диков. Новото съоръжение ще бъде използвано и в борбата за домакинство на Евро 2020, ако България реши да участва в съвместна кандидатура с Румъния.

източник: http://biznews.bg

Изготвиха туристически сайт за София

София е най-предпочитаната бизнес дестинация в България и целта е чрез разработване на стратегия за туризма да бъдат привлечени повече туристи. Това каза зам.-кметът на София Минко Герджиков по време на заключителната пресконференция по изпълнението на проект „Подкрепа за междурегионално сътрудничество и обмен на най-добри практики между София и Атина в областта на туризма”, съобщават от Столична община.

В рамките на проекта е изготвена „Стратегия за развитие на туризма в Столична община”. В нея е анализирано състоянието в туристическия сектор, дадени са предложения за развитие на иновативна маркетингова стратегия с акцент върху културния туризъм. Разработен е сайт за представяне в Интернет на град София като туристическа дестинация и промотиране на туристическите продукти. Създаден е информационен център, който да представя туристически обекти и да продава туристически продукти, да позволява установяване на партньорства и бизнес взаимоотношения с туристически фирми в и извън границите на България.

Туристическият данък в София - от 60 стотинки до 3 лв., няма промяна в месните налози

Туристическият данък в София ще бъде между 60 стотинки и 3 лв. в зависимост от категорията на обекта. Това предвижда Наредбата за изменение на столичните данъци и такси, която беше приета на заседание на СОС на 13-ти Януари. Повишение на другите местни данъци и такси не се предвижда.

Нощувката в обекти с една звезда ще се облага със 60 ст. на ден, за две звезди – 1,20 лв., за три - 1,80 лв. и четири звезди - 2,40 лв., а за пет звездните хотели – 3 лв.

Изграждат културно-исторически парк Софийска Мала Света гора

Ще се създаде среда за достъп до манастири, църкви и оброчища и ще се благоустрои средата в Северната Старопланинската част на околоградския район на София. Това се предвижда по пилотен проект за Софийска Света гора, изготвен от Столичната община. Достъпът ще се осъществява чрез автомобилен път, с озеленяване и осветление, пешеходна, конна алея, велоалея и екопътеки. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия за туристическите обекти, включени в класацията „Чудесата на България".

София ще разкрива миналото си в подземен музей

София бе представена на научна конференция във Виена. Арх. Васил Китов представи чрез изложба, посветена на хилядолетното развитие на София.

Отбелязана бе необходимостта в София да бъдат изградени модерни музеи, отговарящи на най-новите тенденции. Изграждането на метрото придостави уникален шанс да се покажат античното и средновековно минало на централната част на града.

Метрото може да бъде съчетано с подземен музей, който да представя историята на столицата. Ще могат да се видят жилища от античността, частна баня, средновековна църква. В подземното пространство ще бъдат показани и интересни предмети, свързани с древна София.

Туристическа борса Ваканция и Спа Експо в София

От 17 до 19 февруари в Националния дворец на културата, София се проведе Международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо". Изложението се организира от Прим Експо.

По време на изложението посетителите получиха възможност да се запознаят с нови и привлекателни оферти за пътуване и почивки директно от извора.

По време на туристическата борса в София бяха обсъдени актуални проблеми на туристическия бизнес, новите технологии, подходи за изграждане на атрактивен туристически продукт.

Организаторите от Прим Експо организираха специален коктейл, на който бяха връчени награди за дългогодишно участие, за щанд с нетрадиционен дизайн, за атрактивна фолклорна програма и др.

Друго подобно събитие е Изложението за Културен туризъм, което ще се проведе във Велико Търново от 13 до 16 април 2011 г.

Пътуваме с парен ретро локомотив от София до Банкя

От 21 март (понеделник), в продължение на двадесет дни, БДЖ ще предоставят възможност на пътниците да се изминат разстоянието между София и Банкя с парен локомотив.
Това съобщиха от националния превозвач, цитирани от БТА.
Пътуването е на цената на редовния билет по този маршрут - 0,80 лева. Парният локомотив от серията 01.23, произведен в Швейцария през 1953 година, ще бъде включен в състава на крайградския пътнически влак от София за Банкя. Той потегля от Централна гара София в 12.10 часа.

В обратното направление ретро локомотивът ще се движи към композицията на крайградския пътнически влак от Банкя за София, който тръгва от гара Банкя в 14.05 часа.