четвъртък, 7 юли 2011 г.

Ръст на туристите в София

Между 5-8 % ръст на туристите в София като цяло се очаква през лятото. Това каза за Агенция "Фокус” Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм в столицата.

Причината е свързана с лекия икономически ръст в някои страни от ЕС. Чужди туристи посещават София в момента основно с цел културен туризъм, след това заради бизнес.

Обектите и местата, които те искат да видят, основно са галери и музеи. Много посещавани са и храм-паметникът "Александър Невски”, църквата "Света София”. Конкретно посещенията на "Света София” тази година регистрират пик.

Общината влага средства в криптата, да се надяваме по-скоро да се оправи и тя, защото има голям интерес, каза Иванов.

През юни в София на посещение са много японци, французи, германци, италианци, които вече пристигат в по-голям процент. По думите му – това е много приятен факт, защото Италия е страна с богата култура.

Средният престой е около 1-2 дни. Част от туристите съчетават посещенията си в София с такива във вътрешността. Тогава се реализира трета нощувка, преди самолетния полет на другия ден.

Интерес има към Казанлък, Перперикон, Татул, Банско, Добринище, Сандански, Родопите, Ивайловград.
На въпрос – до каква степен в тези обиколки имат място и паметници, свързани със социалистическото минало на България, Витан Иванов каза, че не знае някой да води групи на такива места, освен ако не са руски.


от iNews.bg |

Няма коментари:

Публикуване на коментар