четвъртък, 7 юли 2011 г.

Булевард „Витоша” ще стане пешеходна зона

Булевард „Витоша” ще стане първата истинска пешеходна зона в София, каза пред журналисти главният архитект на София Петър Диков. В сградата на Дирекция „Архитектура и градоустройство” към Столична община бяха представени идеи за развитието на обществените пространства в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
За превръщането на „Витошка” в изцяло пешеходна зона, без трамваи, ще се работи след като метрото в следващите два месеца мине под булеварда.
Точно в момента общината работи за изграждането на визията за „Витошка”, като цялостният проект ще влезе в плановете за следващата година. Според Диков „Витошка” от улица на луксозните магазини, ще стане улица на забавленията – с кафенета, с ресторанти, защото моловете са отнели голяма част от клиентите на магазините там. Дори и сега магазините се превръщат в заведения по булеварда.
Личното мнение на Петър Диков е, че София има нужда и от арт улица, каквато може да стане „Цар Иван Шишман” или дори „Витошка”.
Петър Диков посочи още, че в малко по-далечна перспектива е възложено разработването на проект за преустройство т. нар. Канал на София, по който тече Перловската река. Опит може да се почерпи от някои испански градове, като във Валенсия, където има речни корита през града. Водата може да се свали на по-ниско ниво под земята и самото корито на канала може да стане място за велосипедна алея, за места за отдих, с пейки, място за разходка на хората. „Предполагам си представяте какво великолепно трасе може да стане от НДК до театър „София доста дълго и абсолютно безконфликтно с транспорта”, каза той.

Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар