вторник, 12 юли 2011 г.

Археологически разкопки красят софийска метростанция

Софийската метростанция „Св. Неделя”, в която ще се виждат части от археологическите разкопки, ще бъде най-красивата в Европа, това е казал премиерът Бойко Борисов пред министрите на правителствено заседание, сочи стенограма, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Кожухът на метрото минава на седем метра под археологическите разкопки с тракийски и римски останки. Според министър-председателя софийската метростанция ще бъде най-интересната и красива в Европа.

София ще кандидатства за европейска културна столица през 2019 г. и разкопките в метрото, разкриващи древни останки, ще допринесат за кандидатурата на българската столица. Министерски съвет обсъжда стратегиите за развитие на културния туризъм, както и обектите, за които се отпуска финансиране за разкопки и реставрация.

Разработването на проекта за „Света София”, така нареченият български Лувър от министъра на културата Вежди Рашидов, също е в действие. Той ще бъде финансиран по норвежка програма и еврофондове, като от държавния бюджет ще бъдат отделени 5-6 млн. лв.

Археологическите открития и музеите, обвързани с туризма, ще носят големи приходи, смята Борисов.

Автор - Турист Медиа

Няма коментари:

Публикуване на коментар