четвъртък, 23 юни 2011 г.

Нов музей в София

Бившия Софийски Арсенал ще бъде открит в новата си функция -на музей.
С изложба на съвременно норвежко изкуство -"Парадигма" ще бъде отбелязан първия етап на реконструкцията бившия Софийски Арсенала в Музей за съвременно изкуство.
На церемонията утре, 17 юни, ще присъстват Вежди Рашидов, министър на културата на Р. България и Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в София . Реконструкцията на сградата на бул. „Черни връх” №2 в София се осъществява по проект, финансиран от правителствата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Норвежкото правителство осигурява 97% от средствата.
Първият етап на проекта включва завършено изложбеното пространство на първия етаж, подмяна на всички сградни инсталации и реконструкция на фасадата. През втория етап ще бъдат завършени вторият и третият етаж на сградата и депо, съобразено със съвременните музейни изисквания, както и нова зала за временни експозиции.
Столична община е отделила 5 декара около новия Музей за съвременно изкуство за експонати на открито. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на музея, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За София това е щастлив ден. Това е първият Музей за съвременно изкуство в България. Освен красива възстановена сграда, това е и място, където съвременните творци могат да намерят своя дом”, каза Фандъкова. По думите й – музеят ще помогне за кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г.
„Въпреки кризата, общината отделя достатъчно средства за финансирането на проекти на съвременни творци. Тази година са подписани 120 договора на стойност 1 млн. лв.”, обясни кметът. Фандъкова допълни, че общината отделя средства и за закупуване на произведения на изкуството за столичната градска галерия. В Министерски съвет днес е подписано споразумение на стойност 127 млн. евро за различни проекти, каза при откриването Н. Пр. Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в София. „14 млн. евро ще бъдат предоставени за проекти свързани с опазване на културното наследство и проекти за съвременно изкуство. 2.5 млн. евро са предвидени за втората фаза от реконструкцията на сградата на новия Музей за съвременно изкуство. Това е голям ден за София и България и изключително постижение за двустранните отношения между Норвегия и България”, каза още посланикът.



infotourism.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар