четвъртък, 23 юни 2011 г.

Изграждат 100км нови велоалеи в София

За две години в София ще бъдат изградени 100 километра велоалеи, обеща главният архитект на столицата Петър Диков, цитиран от БНР.
Според Диков, за да се насърчат хората да използват велосипеди, е необходимо да се помисли за отдаването на колела под наем. Това може да се случи с помоща на публично-частното партньорство и ще доведе до облекчаване на трафика в София.

"В момента големите градове - идете в Париж, идете в Рим, идете в Прага ще видите колко масови са тия наемни общински велосипеди и които взимаш ги от една станция срещу минимална такса и ги оставяш, на която искаш станция. Сега го правим в момента това нещо, освен това е и здравословно, и екологично чисто", каза Диков.

21 юни 2011 / News.dir.bg

"Скейт парк" в София

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри най-големия скейтборд комплекс на Балканския полуостров – „Скейт парк София”, който се намира срещу Университета за национално и световно стопанство.
Изграждането на комплекса е изцяло финансирано от общината и е на стойност 600 хил. лв., съобщи Агенция „Фокус”. Комплексът ще се стопанисва от Българската скейтборд федерация (БСФ) за период от пет години, обясни столичният кмет.

„С доброто партньорство на федерация по скейтборд имаме вече едно място, което е осигурено и има медицинска помощ. Три декара е площадката общинска собственост, всичко съоръжения са на стойност над 600 хил. лв. и са осигурени от общината - от Общинския приватизационен фонд и от Комисията за децата, младежта и спорта”, посочи Фандъкова. По думите й – така младите хора ще имат законното, осигурено, безопасно място, за да могат да упражняват любимите си видове дейности.

„За всички, които обичат графити изкуството, ние предоставяме възможност те да се изявят. Отговорното отношение към младите хора е да подкрепяме техните инициативи, които да се правят през деня, на безопасно място, предвидено по всички правила и закони”, посочи Фандъкова.

БСФ всеки ден между 11.00 и 15.00 ще предоставя комплекса за безплатно ползване, през останалото време деца ще тренират, допълни кмета. На откриването присъстваха председателят на Българският олимпийски комитет – Стефка Константинова и олимпийската шампионка по шорттрек Евгения Раданова, които разгледаха комплекса заедно със столичният кмет.

Любители на скейтборда, кънките и BMX колелата демонстрираха умения на откриването.

21 юни 2011 / News.dir.bg

През май пътниците на летище София са се увеличили

През май т. г. Летище София посрещна още една нова авиокомпания, а българските туристи получиха възможност за удобен полет до най-източния остров от канарския архипелаг - Ланзароте.
Това съобщиха от Летището, цитирани от БТА. Всеки четвъртък от София до Аресифе лети испанската авиокомпания Air Europa, член на световния авиационен алианс Sky Team.
Полетите се изпълняват със 186-местен самолет Боинг 737-800 и се обслужват на Терминал 1 на Летище София.
Общият брой на обслужените пътници на столичното летище през май т. г. е 310 866 - с 11 на сто повече в сравнение с 2010 г. Пътувалите по международни редовни линии са се увеличили с 27 500 в сравнение с месец май на предходната година, а пътникопотокът по вътрешните линии е нараснал с цели 30 на сто.
На Летище София през изминалия месец са излетели и кацнали 4 106 самолети. Техният брой бележи ръст от 5,4 на сто спрямо същия месец на 2010 г. Най-висок остава делът на редовните полети зад граница - 75 на сто от общия брой кацания и излитания.
За месец май са обработени 1 357 тона товарни и пощенски пратки. Това е със 140 тона повече в сравнение с карго обемите от май 2010 г. и представлява ръст от 11,5 на сто. С 22 на сто са се увеличили въздушните пратки, превозвани със специализирани товарни самолети. От началото на юни Турски авиолинии увеличиха своите полети от Истанбул до София като добавиха към ежедневната връзка допълнителни честоти в дните понеделник, сряда, петък и неделя.


21 юни 2011 / News.dir.bg

Нов музей в София

Бившия Софийски Арсенал ще бъде открит в новата си функция -на музей.
С изложба на съвременно норвежко изкуство -"Парадигма" ще бъде отбелязан първия етап на реконструкцията бившия Софийски Арсенала в Музей за съвременно изкуство.
На церемонията утре, 17 юни, ще присъстват Вежди Рашидов, министър на културата на Р. България и Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в София . Реконструкцията на сградата на бул. „Черни връх” №2 в София се осъществява по проект, финансиран от правителствата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Норвежкото правителство осигурява 97% от средствата.
Първият етап на проекта включва завършено изложбеното пространство на първия етаж, подмяна на всички сградни инсталации и реконструкция на фасадата. През втория етап ще бъдат завършени вторият и третият етаж на сградата и депо, съобразено със съвременните музейни изисквания, както и нова зала за временни експозиции.
Столична община е отделила 5 декара около новия Музей за съвременно изкуство за експонати на открито. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на музея, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За София това е щастлив ден. Това е първият Музей за съвременно изкуство в България. Освен красива възстановена сграда, това е и място, където съвременните творци могат да намерят своя дом”, каза Фандъкова. По думите й – музеят ще помогне за кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г.
„Въпреки кризата, общината отделя достатъчно средства за финансирането на проекти на съвременни творци. Тази година са подписани 120 договора на стойност 1 млн. лв.”, обясни кметът. Фандъкова допълни, че общината отделя средства и за закупуване на произведения на изкуството за столичната градска галерия. В Министерски съвет днес е подписано споразумение на стойност 127 млн. евро за различни проекти, каза при откриването Н. Пр. Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в София. „14 млн. евро ще бъдат предоставени за проекти свързани с опазване на културното наследство и проекти за съвременно изкуство. 2.5 млн. евро са предвидени за втората фаза от реконструкцията на сградата на новия Музей за съвременно изкуство. Това е голям ден за София и България и изключително постижение за двустранните отношения между Норвегия и България”, каза още посланикът.



infotourism.net