сряда, 11 май 2011 г.

Новата наредба за „синя зона“ в София може да бъде приета до края на май

До края на месеца вероятно ще бъде приета и ще заработи новата наредба за паркиране в „синя зона” в София , каза общинският съветник Роберт Янакиев. Той уточни, че е възможно да бъде променена годишната цена на абонамента за паркиране по постоянен адрес. Обсъждан е вариантът такъв стикер да може да се закупува и за втора кола на домакинство, но цената вероятно ще е с една трета по-висока, каза още Янакиев.

За момента няма да се променя таксата за престой в „синя зона” – 1лв./час. Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че не се е отказала от въвеждането на диференцирани цени за паркиране на час в „синя”, „зелена” и „жълта” зона, но по думите й първо трябва да се изградят паркинги. Тя обясни, че е възможно да се промени ограничението на времето за престой в „синята зона”, но предстоят обсъждания.

dariknews.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи награди за празника на столичното образование

За пета поредна година на 9 май се провежда празникът на столичното образование, съобщиха от Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще удостои със статуетка и грамота за цялостен принос в областта на столичното образование следните учебни заведения – ОДЗ 48 „Братя Грим”, район Сердика, 120 ОУ „Г.С.Раковски”, район Лозенец и 117 СОУ „Св.св.Кирил и Методий”, район Кремиковци.
Статуетката изобразява свитък-пергамент с всички старобългарски букви и герба на Столична община. Дело е на скулптора Светлин Ботьов Николов.
Събитието ще се проведе в 17.30 часа в театър „София ”.

Агенция "Фокус"

Чистят София от дискриминационни надписи и символи

От 09.30 часа ще започне кампания по почистване на града от символи и надписи на антисемитска и друга основа, дискриминиращи етническата принадлежност на други народи. Решение за инициативата бе взето на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и организация „Шалом”. Ще бъде почистена предпазната стена на градинката при Руската църква на ул.”Г.С.Раковски” срещу Военния клуб и засегнати части от фасадата на сградата на Художествената академия.
Ще бъде използван екологичен способ за премахване на подобен тип замърсяване, включващ третиране на замърсените участъци с биоразградими материали с последващо машинно измиване под парно налягане.
Кампанията ще продължи и на други места в следващите седмици.

Агенция "Фокус"

Плащаме до 1,60 лв./км за такси в София

Столичната община трябва да обяви пределните цени на такситата в София . Тe се обсъждат от няколко седмици с фирми от бранша, а последно предложените максимални цени са между 1,40 и 1,60 лв.

Все още обаче не е ясно на каква цена ще возят колите през нощта. Според наредба цената за повикване на адрес, първоначалната такса и за минута престой не трябва да надвишават половината от цената за километър пробег по съответната дневна или нощна тарифа.

Още през февруари обаче министърът на транспорта Александър Цветков уточни, че пределната цена на софийските таксита не би трябвало да е повече от 1.30 лв. на километър. Според ресорния министър сумата е получена след калкулация на максималните възможни разходи.

Припомняме, че всяка община в страната трябва до три месеца да определи максимална тарифа за такситата, след като в края на март влязоха в сила промените в закона за автомобилните превози.

Глобата за шофьорите, които возят над тавана, е 3 000 лв., а цените ще се актуализират поне веднъж в годината.

/inews.bg/

Отново с ретро влак на разходка до Банкя

И през предстоящите почивни дни (6-ти, 7-ми и 8-ми май) отново парен локомотив ще се движи между София и Банкя. Той ще бъде включен към композициите на два влака.

БДЖ отново пуска парната машина заради проявения интерес през изминалите дни на атракциона. iNews припомня, че през изминалата сесия, когато парният локомотив беше пуснат в движение, само за няколко дни 9000 души се възползваха да се повозят на него. Една от ативните дейности на БДЖ в момента са именно тези туристически турове, които организира.

Клиентите на БДЖ ще могат да пътуват с ретро локомотива на цената на редовния билет по това
направление, стойността на който е 0,80 лв.

Парният локомотив от серията 01.23 ще бъде включен в състава на пътническия влак от София за Банкя, който заминава от Централна гара София в 12:10 ч.

В обратното направление ретро локомотива ще се движи към композицията на пътническия влак от Банкя за София , който тръгва от гара Банкя в 14:05 ч. Двата влака ще пътуват в състав от един вагон първа класа и четири второкласни пътнически вагона.

Билети за пътуването с тези влакове могат да бъдат закупени от билетните каси на Централна гара София и от гара Банкя.

***

Парният локомотив от серията - 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници.

През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната колекция Железопътно наследство на Холдинг БДЖ ЕАД. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-ти септември 1989 г. локомотивът обслужва влака Ориент експрес при преминаването му през България.

През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.


/inews.bg/

Голф клуб Св. София предлага нови програми за начинаещи

От 9 май начинаещи голфъри имат възможност да тренират в шестмесечни обучителни курсове в голф клуб „Св. София ”.

Професионален голф инструктор ще обучава начинаещите в шест групови урока с нужната екипировка на цена от 125 лв.

Курсистите ще бъдат обучавани на основните правила и практики в голфа като стойка, замах и отвеждане на топката до дупката.

Желаещите да получат „БГА – Зелена карта” също могат да преминат курсове, даващи им право да играят на всички игрища в България и Европа, а също и в турнири.

Автор - Турист Медиа

Три вертолета откриват парада на армията за Гергьовден

Българската армия отбелязва на 6 май тържествено своя празник Деня на храбростта.

В 9.00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата започва празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини, уточни Министерството на отбраната. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.
Денят на храбростта - 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ номер 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ номер 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена "За храброст". Тържеството завършва с военен парад. До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 г.). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на храбростта на 6 май.
В 10.00 часа на площад "Княз Александър Първи" в София започва военният парад. В него ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещи от Военната академия "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участници в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Щаба по осигуряване и поддръжка, Гвардейският представителен духов оркестър.

По традиция парадът ще бъде открит от ВВС с вертолет Ми-17, носещ националното знаме на България, ескортиран от два вертолета "Кугър" от авиобаза "Крумово".

Командващ парада е заместник-началникът на ВМС - комодор Румен Николов.

В 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан от военните формирования на видовете въоръжени сили в Белене, Стара загора, Шумен, Плевен, Асеновград, Бургас, Варна, Ямбол и в Долна Митрополия.

По повод 6 май Националният военноисторически музей /НВИМ/ е подготвил богата програма за жителите и гостите на столицата. В откритата експозиция на НВИМ посетителите ще могат да разгледат хеликоптер Ми-8, танк Т-72, зенитно-ракетен комплекс "Круг", бронетранспортьор, самоходна минохвъргачка "Тунджа".

По случай Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, за четвърта поредна година Фондация "Българска памет" организира поклонение на българското военно гробище в Ново село в Република Македония, където са погребани 71 български военнослужещи, загинали през Междусъюзническата и Първата световна война. Венец от името на министъра на отбраната на България ще поднесат военнослужещи от Националната гвардейска част.


Източник:dnevnik.bg

сряда, 4 май 2011 г.

Избраха лого на маршрута „Софийска Света гора”

Проектът на Пламена Тодорова спечели конкурса за лого на маршрута за поклоннически и културен туризъм „Софийска света гора", съобщиха организаторите.

Победителят беше избран от жури в състав кметът на София -Йорданка Фандъкова, Цветелина Бориславова, доц. д-р Валентина Динева, Александра Ланг, проф. Виктор Паунов, Йордан Жечев и арх. Валери Гюров.

До решението се стигна след селекция на постъпилите 107 предложения от 58 участници, която журито направи в понеделник, и точково оценяване на селектираните проекти, което всеки член направи независимо от останалите си колеги.

Най-голям сбор точки получи проектът на Пламена Тодорова, за което екипът на фондация „Кредо Бонум" я поздравява.

24chasa.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери хода на ремонтните дейности в софийските подлези

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери хода на ремонтните дейности в софийските подлези, съобщиха от пресцентъра на Столична община (СО).
Проверката ще се проведе от 13.00 ч. при пешеходния подлез на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Светослав Тертер”. В момента се ремонтират десет пешеходни подлеза – два със средства от спечелен проект по ОП „Регионално развитие” и осем със средства от бюджета на Столичната община.
Агенция "Фокус"

Награди на оперната прима Гена Димитрова ще бъдат изложени в НИМ

Ценни предмети и награди, принадлежали на великата оперна прима Гена Димитрова, ще бъдат дарени на Националния исторически музей (НИМ) в София .

Поводът за дарението е 70-годишнината от рождението на оперната певица на 6 май 2011 г.

Четири концертни тоалета, изработени от атлаз, коприна и воал, украсени със златна бродерия, пайети, мъниста и перли са сред 20-те предмета с изключителна експозиционна стойност.

Изложени ще бъдат две от престижните награди, които Гена Димитрова получава в чужбина – Интернационален приз за висок принос към изкуството „Златният стрелец”, и наградата „Джовани Дзенатело” за лирика.

Оригинални снимки с автограф на певицата, афиши от оперни постановки с нейно участие и печатни издания също са сред дарените лични вещи на оперната прима.

Част от експонатите ще бъдат изложени в постоянната експозиция на НИМ в зала 5.

Автор - Турист Медиа

"Софийска пролет 2011" започна с кукери

Международният фестивал за автентичен фолклор се провежда на открита сцена пред НДК, започва на 1 май.

Събитието е организирано от Столичната община, Министерството на културата и Фондация "Европа" .

Програмата продължава два дни от 10.30 до 18.30 часа пред Националния дворец на културата. Тази година 56 групи от всички етнографски области на България ще ни радват с уникалното си творчество. Освен родни състави има седем чужди колектива от Естония, Латвия, Хърватска и Русия, които представят техни древни обичаи и традиции. Фестивалът започна с пъстро дефиле от площад "Батенберг" по бул. "Витоша" до сцената пред НДК, предвождано от уникалните кукерски групи.

/БГНЕС/

130 камери ще бъдат монтирани на софийското летище

Нови 130 камери ще бъдат закупени и инсталирани на терминалите 1 и 2 и други зони на летище София за подобряване на сигурността, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
В момента на двата терминала на летище София са инсталирани повече от 320 камери.
Поръчката за закупуване на новите камери е на стойност близо 1,5 млн. лева. След разширяването на зоните за видеоконтрол, общият брой камери на двата терминала ще стане близо 450.
Летище София е започнало процедура за закупуване и монтиране на общо 25 метал - детекторни рамки по стандарт 2 на Европейската комисия на стойност около 700 000 лева.
Предстои доставката на 10 рентгена на стойност около 1 млн. лева.

/infotourism.bg/

Летище София инвестира 3,2 млн. лв. в повишаване на сигурността

Летище София ще инвестира близо 3,2 млн. лв. в повишаване на сигурността през 2011 г., по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Предприетите действия са свързани с европейските мерки и процедури за повишаване на сигурността на летищата в Европа и подобряване бързината на обработка на пътникопотока на летище София .

Предстои процедура за закупуване на допълнителни 130 камери за около 1,5 млн. лв., които ще бъдат разположени на Терминал 1 и 2, както и в други зони на летището. Към момента на двата терминала са инсталирани повече от 320 камери.

Стартирана е и процедура за закупуване и монтиране на 25 метал-детекторни рамки по стандарт 2 на Европейската комисия, на стойност близо 700 000 лв.

Десет рентгена на стойност около 1 млн. лв също ще бъдат доставени на летище София .

Средставата за осъществяване на тези дейности се осигуряват от приходите на летище София .

Автор - Турист Медиа

Нощта на музеите ще бъде открита на 14 май

Музеи от над 47 държави, включително и България, ще бъдат с удължено работно време на 14 май в Нощта на музеите.

Инициативата започва от Франция и се осъществява под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

Много български музеи и галерии ще работят с удължено работно време за посетители в Нощта на музеите. Френският културен институт в София ще обяви пълната програма за Нощта на музеите – 2011.

С живописна изложба на художника Свилен Блажев София дава старта на международната инициатива Нощта на музеите. На 5 май в 18,00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата тя ще бъде открита. С тази експозиция престижната галерия ще се включи и в тазгодишната Нощ на музеите, която ще бъде отбелязана на 14 май, събота. Тогава и галерия „Средец” ще работи с удължено работно време - до 21,30 ч.
Художникът е участвал в множество самостоятелни и групови изложби в Англия, Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Япония и други.

На 18 май ще бъде отбелязан Международният ден на музейното дело, чийто инициатор е Москва през 1977 г.

В София правят над 80 нови детски площадки и места за отдих

Над 80 нови детски площадки и места за отдих се изграждат в София през този сезон, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че за различните кътове в районите на града се осигурява финансиране от няколко източника.

Днес кметът на София и китайският посланикът у нас Н.Пр. Гуо Йеджоу откриха новоизградената детска площада в район „Илинден”. Средствата за нея, в размер на 20 000 лева, са предоставени от посолството на Китайската Народна Република.

„Вече стана традиция както представителите на бизнеса, така и нашите чуждестранни партньори, когато имат желание да помогнат на града, да изграждат детски площадки. Новите стандарти изискват детските площадки да имат ограда и покритие, което не позволява децата да се удрят. Аз съм благодарна на посланика на Китайската народна република. Той има желание в още един район - „Надежда”, обясни кметът.

„Ние предвиждаме и изграждането на 10 площадки в парковете, а средствата са от бюджета на Столична община. Кандидатстваме в приватизационния фонд за 50 площадки във всички столични райони. Имаме и спечелен проект по ОП „Регионално развитие” за изграждането на 26 площадки и зони за отдих в три столични района”, уточни Фандъкова.

dariknews.bg

Фестивал на екотуризма започна пред Народния театър

Второто издание на пролетния фестивал на отговорния туризъм, природата и здравословния живот, "Зелени дни" започна на 28 април пред Народния театър "Иван Вазов" в София и ще продължи до 1 май.

Събитието откри заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Организатори на инициативата са Българска асоциация за алтернатвен туризъм и спортно туристическа агенция "Одисея-Ин". Сред партньорите на фестивала са Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Столична община.

В рамките на фестивала беше открито изложение на туристически и биопродукти на над трийсет производители и търговци.

Посетителите могат да видят богата гама от хранителни добавки на основата на органични водорасли, еко козметика, витамини, минерали и хранителни добавки от естествени източници, био и натурални хранителни добавки и медицински изделия.

В рамките на проявата ще бъде представен и българско-холандския проект „Новото тракийско злато”.

Това е най-новата и подробна туристическа карта на Източните Родопи, местни храни, много от които биологични.

На изложението ще бъде представена и много информация за биоразнообразието и възможностите за активен отдих в района на Родопите.

В шатрата на проекта в четвъртък, 28 април, от 17 часа ще има викторина „Източните Родопи” с десет въпроса и десет награди от Родопите.

В събота, 30 април, от 14 часа „Новото тракийско злато” кани на на вегетарианско парти с продукти от Източните Родопи: мед, свежо сирене, чай от биологични билки, сусамов тахан, варен и подсладен лимец, орехи, бадеми и др. Предвижда се и специална презентация на вино от биологично грозде от сорта „Каберне Фран“ от региона на Стамболово.

В 11 часа, в неделя, 1 май, „Новото тракийско злато” организира Източнородопска закуска с къпана баница, мед, домашно кисело мляко и чай от местни биологични билки.

Източник:expert.bg